Followers

Monday, October 07, 2013

KEKEJAMAN KOMUNIS TERHADAP RAKYAT MALAYSIA


Malayan People's Anti-Japanese Army atau Tentera Rakyat Malaya Anti-Jepun (MPAJA) merupakan organ Parti Komunis Malaya (PKM), yang juga dikenali sebagai Bintang Tiga telah memerintah Tanah Melayu selama 14 hari pada 1945.

Ramai orang keturunan Cina menyertai pertubuhan ini, kerana menyimpan perasaan benci terhadap Jepun yang telah menakluk negara China pada masa itu.

Pemerintahan Bintang Tiga adalah jangka masa yang bermula dari tarikh tentera Jepun mengaku kalah kepada Tentera Bersekutu pada 16 Ogos 1945 sehinggalah tarikh kepulangan tentera British kembali ke Tanah Melayu untuk menubuhkan Kerajaan Pentadbiran British.

Semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu, PKM telah bekerjasama dengan British untuk memerangi Jepun. PKM berjaya mempengaruhi British untuk membebaskan semua tahanan politik yang berhaluan kiri.

Kerjasama antara PKM dan British telah menghasilkan Sekolah Latihan Khas 101 di Singapura. Latihan yang diberi di sekolah tersebut adalah dalam bentuk perang gerila. PKM kemudian membentuk MPAJA.

Selepas berjaya mengusir tentera Jepun, satu konflik timbul disebabkan polisi tentera British yang sebenarnya anti-komunis.

Sewaktu pemerintahan Jepun, orang Melayulah yang majoritinya menganggotai Pasukan Polis Jepun yang dikenali sebagi Jookidam, di Tanah Melayu.

Dalam masa 14 hari tersebut ramai orang Melayu yang dibunuh oleh Tentera MPAJA atau Bintang Tiga atas tuduhan bersubahat dengan Tentera Jepun.

Dalam tempoh dua minggu itu berleluasalah anggota Bintang Tiga memasuki kampung-kampung untuk mencari bekas ahli Jookidam, yang kebanyakannya orang Melayu.

Kebencian Bintang Tiga kepada Jepun adalah lanjutan daripada tindakan Jepun menakluk negara China, di mana ramai orang China yang telah dibunuh, terutamanya di Nanjing dalam tragedi yang dikenali sebagai Penyembelihan Nanjing.

Tentunya Jepun tidak mempercayai orang China, dan begitu juga sebaliknya, orang China amat memusuhi Tentera Jepun. Dan kebanyakan mangsanya adalah pengawal-pengawal kampung yang menanggotai Jookidam.

Modus operandi pembunuhan yang dilakukan oleh Bintang Tiga adalah dengan membawa bekas-bekas anggota Jookidam, ke pinggir hutan dan mereka kemudian disuruh menggali lubang.

Kemudian mereka dipukul dengan kayu, besi atau belakang cangkul dan ditanam di dalam lubang yang sudah siap digali. Mungkin ditanam hidup-hidup.

Ada juga yang ditembak di tepi lubang dalam keadaan berlutut. Ada pula yang digantung selepas perbicaraan singkat tanpa pembelaan.

Tiada siapa yang berani membela mereka kerana takut disyaki sebagai pembelot.

Pembunuhan ini menimbulkan reaksi tindak balas daripada orang Melayu seperti yang dilakukan oleh Panglima Salleh Selempang Merah yang mendapat sokongan padu daripada orang kampung yang bersenjatakan senjata tradisi parang dan tombak, sehingga mampu mengancam pihak komunis yang lengkap bersenjata api.

REJIMEN KE-10 HANYA BONEKA PKM

Selepas Rejimen Ke-10 yang dianggotai oleh orang Melayu ditubuhkan oleh Parti Komunis Malaya (PKM) pada 21 Mei 1949, sayap bersenjata PKM itu terus diberi tugas pertama untuk melancarkan serangan hendap ke atas pasukan keselamatan Tanah Melayu.

Rejimen Ke-10 PKM ditubuhkan pada satu pertemuan sulit di dalam hutan Kerdau, Pahang yang dihadiri Chin Peng. Turut hadir pada pertemuan sulit itu ialah beberapa pemimpin Melayu termasuk Haji Hashim, Abdullah CD, Musa Ahmad dan Wahi Annuar.

Dalam pertemuan sulit itu, Chin Peng menyatakan bahawa PKM perlu menubuhkan sebuah rejimen Melayu bagi meneruskan pemberontakannya, selain untuk menunjukkan bahawa PKM adalah sebuah parti berbilang kaum.

Chin Peng juga menyatakan bahawa rejimen itu tidak mempunyai kelengkapan senjata mencukupi dan mereka perlu mendapatkan senjata sendiri.

Maka serangan hendap itu dilancarkan bertujuan mendapatkan bekalan senjata bagi keperluan Rejimen Ke-10.

Pada 5 Ogos 1949, PKM menerusi lima platun Rejimen Ke-10 melancarkan serangan hendap itu ke atas konvoi polis di Batu 13, Jalan Chenor, Pahang.

Dalam buku Memoir Abdullah CD Bahagian Kedua, beliau pernah menceritakan tentang kejadian itu:

''Rupa bumi di situ agak baik terletak di suatu selekoh. Kereta-kereta terpaksa mengurangkan kelajuan apabila sampai di sini. Saya mengatur barisan hendapan lebih kurang sebagai berikut: Platun 1 dipimpin Mat Jelita menghendap di barisan hadapan, dilengkapi dengan selaras breengun. Platun 2 diketuai Johan menghendap di suatu jurusan sebagai penembak utama, juga dilengkapi dengan selaras breengun. Platun 4 diketuai Hasan menghendap di tengah yang merupakan sudut lereng.

Naib Ketua Platun Rosli memimpin satu regu menghendap di jalan menghala Temerloh untuk menghadang bantuan dan satu seksyen lagi menghendap di jalan menghala Paya Pasir, juga untuk menghadang bantuan. Saya memilih kedudukan bersama dengan Platun 1, berhampiran dengan penembak breengun.

SERANG HENDAP

Kami tidak mengetahui secara tepat pasukan keselamatan akan melalui jalan itu. Tapi melalui penyiasatan kami, pasukan keselamatan sentiasa melalui jalan tersebut. Lebih-lebih lagi penjajah British sedang membina sebuah balai polis baru di Kampung Paya Pasir untuk memperhebat kawalan.


Tidak lama selepas PKM mengatur barisan serangan hendap, tiga buah trak askar dan polis berkekuatan kira-kira 1 platun yang dipimpin pegawai British melalui jalan tersebut. Sebaik-baik sahaja tiga kenderaan itu muncul, tembakan serentak segera dimuntahkan.

Kedua-dua kereta tersebut terhenti, salah sebuah terbabas ke dalam parit di tebing yang tinggi di hadapan Platun 4. Sejumlah askar dan polis luka atau mati dalam rangkaian tembakan pertama itu. Mana yang masih hidup melompat turun dari kereta melepaskan tembakan balas.

Pertempuran sengit berlaku. Saya mengeluarkan seruan supaya pasukan keselamatan menyerah diri. Selepas seruan saya itu, saya nampak seorang polis mengambil beg pegawainya (mungkin berisikan wang atau dokumen penting) dan cabut lari dengan sekuat-kuatnya. Beberapa laras senapang ditembak ke arahnya, tapi tak kena.

Walaupun ramai anggota keselamatan sudah bergelimpangan atau menyerah diri, tapi pertempuran tak dapat ditamatkan. Seorang polis berpangkat sarjan yang berlindung di sebalik kereta yang tersenget ke dalam parit melakukan perlawanan. Di belakangnya tebing yang tinggi. Kedudukannya amat menyusahkan kami menembaknya. Saya arahkan kawan-kawan buang bom tangan. Beberapa biji bom tangan dilemparkan, tetapi tidak dapat membunuhnya. Sehingga sejam lebih bertempur dan kawan-kawan menyerbu ke jalan raya barulah dia mengangkat tangan menyerah diri. Demikianlah pertempuran ditamatkan. Ketika kami merampas senjata sarjan tersebut didapati pistolnya sudah kehabisan peluru.

Beberapa kawan yang tak sabar memakinya dengan mengatakan "kamu mahu mati bersama orang putih".

Dalam pertempuran itu 11 orang anggota keselamatan ditembak mati termasuk pegawai British dan menawan 17 orang. Di antara 17 orang yang ditawan itu 14 orang di antaranya tercedera. Kami berjaya merampas 22 laras senapang, antaranya sepucuk breengun, 4 pucuk steengun, 2 pucuk pistol dan 5,000 biji berbagai jenis peluru serta sejumlah dokumen. Kereta pasukan keselamatan itu telah kami bakar. Breengun yang dirampas dalam pertempuran itu masih tersimpan di muzium kami sebagai kenangan sejarah. Ketika dirampas breengun itu diisi dalam kotak, menandakan senjata itu belum dipakai lagi.

Selain serangan hendap ke atas pasukan keselamatan, PKM turut terlibat dalam pembunuhan Pesuruhjaya Tinggi British di Tanah Melayu, Sir Henry Gurney pada 6 Oktober 1951.

Pada hari itu, Sir Henry Gurney bersama Lady Gurney dan Setiausaha Sulit beliau, D.J Staples bertolak dari Kuala Lumpur ke Bukit Fraser pada pukul 10.45 pagi. Mereka menaiki sebuah Rolls Royce, kenderaan rasmi beliau, diiringi pasukan polis yang menaiki sebuah Range Rover.

Setibanya di selekoh di sebatang jalan antara Kuala Kubu Bharu-Pahang yang dikenali sebagai The Gap, kira-kira pukul 1 petang, mereka telah diserang hendap.

KEJAM

Sebaik-baik sahaja mereka dihujani peluru, Sir Henry Gurney bertindak keluar dari kereta, cuba mencari arah tembakan dilepaskan, beberapa saat kemudian beliau sendiri menjadi mangsa peluru yang dilepaskan oleh pengganas komunis yang bersembunyi di sebalik rimbunan hutan hijau di sekitar kawasan tersebut.

Menurut keterangan polis bantuan yang tiba di tempat kejadian, selepas keadaan tenang, pemandu Sir Henry Gurney ditemui meniarap di sisi kereta Rolls Royce dengan kecederaan di kepala dan kaki, sementara Sir Henry Gurney yang keluar dari kereta ditemui tertiarap tidak bernyawa di dalam longkang berhampiran kereta beliau.

Lady Gurney dan D.J Staples ditemui selamat dalam kereta berkenaan tanpa sebarang kecederaan, sementara tujuh orang konstabel polis dari pasukan pengiring ditemui cedera.

Kesemua mangsa dibawa ke Hospital Kuala Kubu Bharu sebelum dibawa ke Hospital Kuala Lumpur. Hasil bedah siasat mendapati Sir Henry Gurney menemui ajal akibat kecederaan parah di kepala, sebutir peluru telah dikeluarkan dari jasad Pesuruhjaya Tinggi British itu.

Perancang Pembunuhan Henry Gurney, dikenali sebagai Siu Mah akhirnya dibunuh selepas lapan tahun diburu pihak berkuasa.

Siu Mah yang dilantik sebagai komander PKM bersama pasukannya telah bergerak dari Johor ke Pahang dengan misi menimbulkan kekacauan di negeri tersebut. Antara keganasan yang dilakukan adalah serangan ke atas kenderaan yang membawa Pegawai Daerah Bentong, A. D. Stutchbury.

Dalam kejadian tersebut, isteri pegawai daerah berkenaan bersama seorang penterjemah telah ditawan, sementara Stutchbury bersama seorang lagi pembantu dapat meloloskan diri.

Isteri Stutcbury dan penterjemah itu kemudiannya dilaporkan telah dibunuh atas arahan Siu Mah.

Kekejaman PKM bukan setakat membunuh pegawai pegawai kerajaan Tanah Melayu dan orang awam, tetapi turut melibatkan anggota PKM sendiri.

Selama ini dilaporkan seorang pemimpin wanita PKM, Shamsiah Fakeh dikatakan pernah membunuh anak kecilnya sendiri di dalam hutan bagi mengelak ditahan dan melambatkan pergerakan anggota Rejimen Ke-10 yang diburu pasukan keselamatan.

Tetapi cerita yang sebenarnya adalah bayinya yang ketika itu baru dilahirkan dibunuh oleh anggota PKM sendiri tanpa pengetahuan Shamsiah kerana bimbang tangisan bayi itu akan menyebabkan kehadiran komunis di kawasan itu diketahui oleh pasukan keselamatan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...