Followers

Wednesday, August 17, 2011

Katalog Mercun Sudah Sampai

Katalog mercun untuk tahun ini sudah sampai. Macam biasa harganya semakin meningkat setiap tahun. Terima kasihlah kepada polis kerana telah menyusahkan rakyat sempena hari raya ini. Sorry aku memang anti polis dalam bab mercun.
Inilah bunga api paling popular sejak zaman berzaman.Bunga api ni ada warna merah dan hijau tak silap. Aku suka bunga api ni sebab dia keluarkan asap paling banyak. Kira boleh digunakan untuk menghalau nyamuk. Semasa aku kecil dahulu kira kira 25 tahun yang lalu, bunga api ini dijual dengan harga RM50 sen seikat. Kalau yang panjang sikit dijual RM70 sen. Tapi sekarang dia dah mencecah RM10 ringgit. Gila kentang harga dia.


Mercun padi ni dulu jual dalam seringgit setengah atau dua ringgit sekotak. Tapi sekarang dah cecah RM5 ringgit.


Bunga api ni dulu jual mahal sikit daripada bunga api merah sebab dia keluar 3 warna kalau x silap. Last dulu harga dia RM7 ringgit sekotak. Tapi sekarang dah mencecah RM25.00 sekotak.Mercun KLCC ni aku tengok kat Danok dorang jual sepuluh ringgit je. Tapi bila bawak Malaysia terus cecah RM50 ringgit. Inilah kesan apabila Kerajaan membuat keputusan mengarut. Rokok yang jelas menjejaskan kesihatan tidak diharamkan penjualan tetapi mercun yang hanya digunakan setahun sekali diharamkan.

Kalau aku jadi PM, aku terus benarkan mercun dijual semula. Orang nak marah apa aku kesah. Nasib baik aku belum ada anak lagi. Kalau tak terpaksa aku jual buah pinggang jiran sebelah rumah Anwar Ibrahim sebab nak belikan bunga api untuk anak aku.

9 comments:

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip tayar motorsikal pancit

Maaf dah lama aku tak ziarah blog ko lahhh... Maaf lah yerrrr...

Mercun Osama powerrr beb meletup bingit telinga.... aku berani main mercun bola aje

Alan said...

x penah dengar mercun osama hehehe

Anonymous said...

Di Brunei kami bebas main mercun. Dulu 20 tahun yang lalu kalau nak beli mercun aku akan merentas sempadan menuju Limbang, Sarawak. Sekarang tak payah lagi sebab dalam negeri pun ada jual. Ada kedai berlesen khusus untuk mercun lagi. Kes putus anggota ? Dalam setahun tu adalah 1 atau 2 kes saja. Itu pun sebab tanpa pengawasan orang dewasa. Aku kasian tengok orang Malaysia tak dapat main mercun dan bunga api lagi.

Anonymous said...

bro, jual ke bunga api nie?

Anonymous said...

bro ada lagi tak stok? nak beli mercun klcc

Anonymous said...

bro, ada stok lagi tak . serius nak beli ni

muhammad miqdad said...

pm saya bro,fb emel edad_sponge5549@yahoo.com . saya tengah mencari stok

Anonymous said...

bro emel detail kat creativesolutions@unifibiz.my..TQ

Anonymous said...

Time raya cina,raya hindu dia orang main mercun polis wat bodo je,time raya kita sibuk nak buat operasi. . .Apakebenda gamaknya. . . .ni negeri tanah melayu ke . . . . . . .tanah ape? Pedulikan mari kita bakar mercun satu Malaysia. . . .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...