Followers

Wednesday, May 11, 2011

Blogger Copy Paste


Kalau korang blogger tegar, mesti pernah alami sendiri ataupun melihat cerita blogger kena copy atau plagiat. Aku selalu juga dengar cerita macam ni. Selalunya ia berlaku kepada blogger popular khususnya kepada blogger awek cun.

Jarang sangatlah aku dengar cerita blogger jantan kena copy. Kalau ada juga yang copy, aku rasa orang yang copy tu jenis kepala tak betul hehehehe. Gila apa nak copy cerita orang jantan siap dengan gambau apa semua. Gay sungguh orang yang buat macam tu hehehehe.

Kalau blogger awek cun yang kena copy ni, dorang selalunya bengang. Ada yang menanggis 44 hari. Ada yang rasa nak terjun bangunan SPRM. Ada juga yang secara drastik terus kebumikan blog dia. Tapi ramai yang jenis suka disable right klik pada blog dia.

Bagi aku kalau blogger tu buat disable right klik pun, dan orang yang nak copy tu penuh ilmu didada, langsung tak menjadi masalah. Silap silap dia boleh hack terus bagi blog tu padam. Kalau jadi macam tu lagi haru.

Antara alasan yang mengapa blogger tak suka cerita dia dicopy adalah kerana kebanyakkannya cerita peribadi. Ada kata penat penat je dia tulis, orang lain rembat terus. Apapun alasan yang diberi, aku faham perasaan tu. Tapi bagi aku pulak, kalau ada orang nak ambik apa apa story dalam blog ni, korang ambik jelah.


Sebabnya blog ni dibuat berdasarkan prinsip Sharing Is Caring. Akupun bukan jenis touching kalau ada orang plagiat blog ni. Sebagai lelaki tulen, takde maknanya nak menanggis kalau ada orang copy pun. Sebabnya kalau orang copypun, tak kurangnya pahala aku. Tak tercalarpun iman aku. Lantaklah sapa nak copy, nak plagiat, nak tiru tu korang punya pasal.

Blog Emo Boys bukan berasaskan keuntungan. Ianya hanyalah tempat aku merepek, mencarut dan meluahkan perasaan. Sebab tu aku tak heran kalau ada orang nak copy. Hanya orang gila je yang nak copy sesuatu dari blog aku ni hahahahaha.

8 comments:

storyfromme said...

tapi bengang jugak kalau kita berhempas pulas,hantuk-hantuk kepala kat dinding nak cari idea,senang-senang je dorang copy 100%.

cik ayin said...

tak suka cara dia setting blog dia tu..mmg tiru sebijik2..huu

Blues Riders said...

setuju dgn alan. BR pun buat blog berdasarkan prinsip Sharing Is Caring juga. kalau sudah berkenan dgn artikel atau gambar atau dgn tuannya sekali, ambil saja lah.. sbb tu di setiap gambar xde watermark..

psal disable right click tu, BR pn xtahu sbb dulu kawan yg tlong buatkan. skrg bila nk enable balik dh xtahu mcamana.. haru.

Alan said...

story: tau xpe tapi saya rileks je hehehe

Alan said...

ayin: ade ke orang macam tu?

Alan said...

rider: rasanya coding buat disable right clik tu ada dalam templet..kalau tukar templet baru rasanya boleh settle masalah.

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy bumbung kereta karat

copy & paste ni rasanya semua orang buat akbar pur buat cam tu gak... tapi sekurang2nya mintak kebenaran tuan empunya lahhh

ayunda maajis said...

ko silap bro..laki pon ade gak jd mangsa plagiat ni..tp mmg silap ar kalo copy paste blog blogger yg femes n ramai folower..memang kena hentam balik ar..ahaha sajer cr publisiti murahan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...