Followers

Saturday, December 25, 2010

Orang Tua Celaka - Fight For Your Own Right!

JOHOR BAHRU: Umpama filem Tan Sri P Ramlee ‘Antara Dua Darjat’, seorang bapa didakwa cuba memisahkan perkahwinan anak perempuannya yang bergelar ustazah disebabkan enggan menerima menantu yang berkelulusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Lantaran tidak merestui perkahwinan itu, mangsa yang mahu dikenali sebagai Nurul mendakwa bapanya memaksa dia membuat laporan polis mengatakan suaminya memukau, memukul serta mengancam nyawanya.

Terbaru, kata Nurul, bapanya membuat permohonan kepada Jabatan Pelajaran supaya dia ditukar mengajar di sekolah lain ajar dia berjauhan dengan suaminya. Menurut Nurul, dia berkawan dengan suaminya selama enam tahun sebelum mengambil keputusan kahwin lari di Thailand kerana keluarga terutama ayah tidak menerima calon pilihan hatinya sebagai menantu.

Suaminya yang mahu dikenali sebagai Daim berkata, walaupun mendapat tentangan keras daripada bapa mentua, dia berusaha mencari jalan perdamaian, namun dibalas dengan cubaan memisahkannya dengan isteri. Daim berkata, usaha memisahkan mereka tidak setakat itu saja apabila bapa mentuanya turut memohon pertukaran tempat mengajar isterinya ke sebuah sekolah di utara Semenanjung.

Sumber: Harian Metro

Benda benda ni dah banyak berlaku tapi kebanyakkan orang diam kan je. Orang selalu cakap pasal anak derhaka tetapi kalau mak bapak celaka semua dok senyap je. Inilah double standart amalan orang tua tua. Mereka pikir mereka je betul phakkk tuii.

Pada aku lah, baik isteri dia ni berhenti kerja sajalah. Lepas tu dok jauh jauh. Tak payah contact lagi dah bapak haram sial tu. Buang je terus orang tua tu. Kalau orang tua tu dok kacau lagi, simbah je asid. Biau mampus.

Fight For Your Own Right

Sorry kalau komen aku ni kasar tapi aku memang anti orang tua macam ni. Pengalaman aku dulu membuatkan aku benci manusia lahanat sebegini. Orang tua baik aku respek tapi orang tua celaka macam ni memang aku rasa nak terajang je.

Teringat kata kata Hishamuddin Rais “hanya anak muda sahaja yang dapat mengubah dunia kerana dunia akhirnya kepunyaan anak-anak muda.”

So untuk semua anak anak muda yang tertindas dengan orang tua, aku laungkan Fight For Your Own Right!

6 comments:

Anisa Hang Tuah said...

ade jee golongan macam tu
adeh laaa

mcm sinetron pye style

alan said...

nissa: memang ade..awk kalau nasib x baik nanti dpt ler mertua camni.

Naisophon X said...

Ayah je gitu kot. Biasa mak hati lembut sikit. Mak akan rasa kecik ati kalu anak kawen lari kat siam, tapi lama lama sejuk lah. Ayah ego.

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah... Sorry bebanyak agak ketinggalan lah banyak entry kamu... coz banyak hal sibuk ngan bagai-bagai urusan lah... Sorry...
Bro sorry sesangat ye....

betol sesangat lahhdah macam cerite antara dua darjat.... dulu ibu mertua ku sekarang ni bapa mertua ku...

kadang kala aku terfikir gak kalau hubungan perkahwinan tanpa restu orang tua ni yang berlaku... restu orang tua membawa kepada keluarga bahagia...

kawin tak salah tapi jangan kawin lari-lari tu yang hot tuuuuu

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Kami Kembali lagi... EEEEMMMM nak salah mana mana tak jamin masalah selesai... cuma kita sebagai anak jumpa orang tua minta ampun hujung rambut hujung kaki.... moga sejuk hati orang tua... Insya Allah ayah mana nak tengok anak menderita....

mungkin sakit hati orang tua tu payah nak sembuh agaknyerrr

alan said...

spohon: ada gak mak mertua jahat..sampai pki bomoh..

afzainizam: banyak kawin restu keluarga yang cerai juga..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...