Followers

Monday, August 23, 2010

Sayu Menjelang Raya....

Entry penuh emosi

Setiap kali raya, pasti akan keluar berita mengenai kanak kanak menjadi cacat atau maut akibat mercun. dan setiap kali keluarnya berita terbabit, maka ramailah menjadi lalat yang membuat bising supaya penjual mercun dikenakan tindakan tegas.


Sedangkan mereka tidak sedar bahawa mercun bukanlah pembunuh utama dimusim perayaan. Sebaliknya kemalangan jalanraya lah menjadi pembunuh utama dimusim perayaan. Kalau tak percaya, cuba lihat statistik kematian jalanraya berbanding mereka yang terbunuh akibat mercun?

Mengapa lalat lalat ini semua tak membuat bising? Mengapa lalat ini semua tidak menuntut supaya penjualan kereta diharamkan? Atau mana mana pengeluar kereta disaman akibat berlakunya kemalangan jalanraya?

Lalat lalat ini semua memang bangsat! Double standart! Rasis!


Mercun kalau dimainkan mengikut peraturan dan pengawasan orang dewasa, ianya tidak memudaratkan. Semua kemalangan mercun ini disebabkan kedegilan dan sikap sombong bodoh budak budak melayu. Tak percaya budak melayu ni sombong bodoh? Cuba lihat berita kemalangan mercun diwaktu perayaan cina. Ada atau tidak?Mengapa pula orang cina main mercun tetapi tak berlaku apa apa kemalangan sedangkan orang melayu boleh mati. Cuba lihat semua mat rempit. Adakah mereka orang cina? Semuanya orang melayu! Ini menunjukkan orang melayu ni bodoh sombong. Benda kalau tak ikut peraturan, memang matilah jawapnya.

Sama juga dengan kemalangan jalanraya. Bawa kereta tak ikut peraturan, akan berlaku kemalangan. Main mercun tak ikut peraturan juga akan menjadi kemalangan. Sekali lagi lalat lalat ini berhujah " main mercun membazir duit" Habis kau hisap rokok tak membazir namanya!

Sorry kalau ada yang terasa. Tetapi ini hakikat sebenar didalam kehidupan. Orang hanya menyalahkan perkara perkara kecil sedangkan mereka tidak sedar bahaya perkara perkara besar.

So buat mereka yang halang penjualan mercun, aku cakap "fu*k you!"

4 comments:

enyheartsdiamond said...

hahahaa.. alan main mercun ke? bunyinya annoying lah.. mercun naga takpe lagi :D

bila nak pos kad raya? tehee :D

alan said...

best pe main mercun..tu lah budak pompuan mana tahu main kekekeke

kad sabau yek :)

aShaBuLz said...

main mercun? hahaha....aku suka main mercun naga ngan bola. pom!!

alan said...

sekarang aku mercun klcc haha..tapi kena siapkan duit bebanyak ler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...