Followers

Wednesday, May 27, 2015

SUNGAI DI DASAR LAUT


Mula mula aku ingatkan pembentukkan sungai ini berlaku didalam gua didasar laut. Rupa rupanya sungai yang dimaksudkan adalah lapisan gas yang membentuk seakan akan permukaan air. 

Sehingga kini, kewujudan sungai di dasar laut di pantai timur semenanjung Yucatan di Mexico terus menjadi tanda tanya. Fenomena misteri di kawasan digelar sebagai Cenote Angelita itu hanya boleh ditemui penyelam mahir pada kedalaman 55 meter (m). Ia kelihatan seperti sungai mengalir di tengah-tengah sebuah gua yang dikelilingi pokok.


Pada kedalaman 27 m, penyelam akan melalui sebuah kawasan air tawar dengan pandangan yang jelas sebelum ‘sungai’ berkabus muncul di dasarnya. Sejurus berada di kawasan tersebut, penyelam akan merasa pengalaman seperti sedang berada di tengah-tengah kawasan hutan.


Kabus tersebut adalah lapisan tebal hidrogen sulfida yang terhasil daripada pertembungan antara air tawar di bahagian permukaan gua tersebut dan sebahagian air masin di sekitarnya. Menurut BookYourDrive, sebatian kimia biasanya terhasil apabila berlaku pecahan bahan organik bakteria berikutan ketiadaan oksigen di sekitarnya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...