Followers

Tuesday, October 13, 2015

ISTIADAT MANDI KERIS


Lama gila aku tak update kan. Last bulan julai. Sekarang dah masuk bulan Oktober. Memang gila lah hahaha. Oklah tanpa membuang masa, meh aku cerita sikit pasal adat memandikan keris atau cakap bahasa senang, cuci keris lah.Aku ni tak pandai pun. Cuma baru nak belajau belajau gitu je. Apapun aku pelik juga dulu, mengapa orang Melayu dulu dulu amalkan mencuci keris pada Awal Muharram. Kira hari Maal hijrah gitu. Tapi mungkin sebab orang Melayu dahulu kala mengambil kira bulan Muharram adalah bulan haram berperang. Maknanya tiadalah peperangan yang dibuat. Jadi waktu tidak berperang, mereka mengambil kesempatan membersihkan senjata senjata mereka. Apapun ini hanyalah pandangan peribadi aku saja. Benar atau tidak, korang kenalah bertanya sendiri kepada mereka yang lebih arif.

"Mereka bertanya tentang berperang pada bulan Haram. Katakanlah: “Berperang dalam bulan itu adalah dosa besar. Namun menghalang (manusia) dari jalan Allah, kafir kepada Allah, (menghalangi masuk) Masjidil Haram dan mengusir penduduknya dari sekitarnya, lebih besar (dosanya) di sisi Allah. Dan berbuat fitnah lebih besar (dosanya) dari pada membunuh.
(QS AL-Baqarah (2) :217)


Biasalah orang Melayu, kalau tak syirik, dia jadi bangang. Kalau tak bangang, dia jadi terlebih pandai dan terus berlagak alim. Kononnya membersihkan keris pada awal Muharram ini adalah perbuatan syirik. Laa dah tu bila pulak nak bersihkan keris ? Dah macam kisah tol pulak. Hari ni naik, dia marah. Naik esok, dia marah. Dah tu bila nak naiknya ? Ok abaikan bab politik.

Tetapi zaman sekarang, nak mandikan keris ini bila bila pun boleh. Sebab kita bukan gunakan keris untuk berperang dah. Sekadar koleksi atau hiasan saja. Tapi nak buat pun, suka hati korang lah. Bukan kena GST pun.

Ada yang kata, mandikan keris ini adalah perbuatan syirik, sebab dah macam memuja keris dengan mengasapkan dengan kemenyan ataupun mandikan dengan limau. Oklah dah dulu dulu mana ada pengering elektrik. Apatahlagi hair dryer nak bagi keris kering cepat. Tahu kan keris dibuat daripada besi, lawan besi adalah karat. Dan karat berpunca daripada air. Mengasapkan keris sebenarnya adalah proses mengeringkan keris dengan cara semulajadi. Boleh lap je dengan kain, tapi lap dengan kain atau mengeringkan dengan bara api, kesannya berbeza. Lagipun keris ditempa daripada api. Maka dengan apilah ianya lebih afdal.

Bab asap kemenyan, memang tak dinafikan ada sesetengah keris memang berpenunggu. Ada jin duduk dalam. Ada orang yang suka sangat bela jin. Dan makanan jin adalah asap. Tetapi selain itu, motif penggunaan kemenyan adalah untuk mewangikan keris. Bukan nak bagi makan jin semata mata.

Ok sekarang aku berikan cara cara nak cuci keris mengikut cara tradisional.

Sediakan bilah keris yang ingin dicuci.. Sediakan batang pisang yang segar berukuran 3 hingga 4 kaki panjang.. Beberapa biji limau nipis.. Air kelapa tua / Cuka makanan (bagi memberi ketahanan pada besi sekaligus membuang karat). Ini juga akan bertindak sebagai penebat besi dari karat. Seruas buluh yang berukuran sama panjang dengan mata bilah keris yang ingin dicuci.. Air mawar (Bagi mewangikan bilah) ATAU seeloknya Minyak Atar (Unsur minyak bagi memberi ketahanan pada besi. Jenis atar bagi mewangikan).

Proses pengeringan bilah dari air. Jangan dilap atau sapu dengan kain kerana itu bukan adat dan adapnya ‘berkeris’. (Dahulukala orang Melayu menggunakan asap kemenyan yang secara perlahan-lahan akan mengeringkan air pada bilah).

Apabila bilah keris sudah tersedia, tikamkan mata serta bilah keris itu tadi pada batang pisang beberapa kali bagi membuang karat peringkat pertama. Setelah keris itu basah dari hasil batang pisang tersebut, kita masuk ke peringkat kedua dengan menggosok mata bilah dengan limau nipis sehingga hilang karat tersebut. Dari sini, bilah keris akan kelihatan putih berseri-seri dan adakalanya binaan pamor juga akan hilang dari bilah keris. Tetapi jangan risau, pamor yang indah itu akan kembali semula.

Kemudian, pecahkan sebiji kelapa tua dan masukkan airnya (atau cuka makanan) di dalam ruas buluh yang tersedia tadi (yang sama panjangnya dengan mata bilah keris) dan rendam. Seeloknya, biarkan ianya semalaman bagi mendapatkan hasil. Selepas proses merendam bilahnya, keluarkan bilah keris itu dari ruas buluh, basuhkan dengan air mawar (atau air rendaman beras) bagi mencuci sisa karat yang masih berbaki.

Jika ingin mewangikan bilah keris itu pula, maka sapukan dengan minyak atar dan yang sebaik-baik minyak bagi tujuan ini adalah minyak Zafaron, minyak Misik, minyak Gaharu, minyak Cendana atau kalau ada kenalan dari Indonesia, cuba dapatkan ‘Warangan’. dengan penyapuan minyak tersebut, bilah keris akan kembali menjadi hitam dan pamor akan kembali kelihatan. Akhir sekali, proses pengeringan mata bilah tersebut.

Aku tak guna asap kemenyan. Merepek je sekarang. Tapi aku guna dapur gas. Buka api, layang layangkan keris atas api ( Bukan letak terus atas api tu. Hangus nanti.). Kira kira bagi air kering atau keris suam suam kuku. Lepas tu ambil minyak attar ( Beli dengan penjual minyak attar di pasar malam je ), sapu kan bagi keris tu ada perlindungan daripada karat dan juga bagi keris tu wangi.

Tapi serius, kalau korang sapu minyak attar, bila korang keluarkan keris tu dari sarung, memang bau wangi semerbak. Tak payah pakai jin dah konon nak tunjuk keris tu wangi. Bila dah wangi, boleh ler simpan elok elok.

Keris tiga bilah dan sebilah Tumbuk Lada tu koleksi aku. Tapi gambar mencuci keris tu aku pinjam daripada blog sini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...