Followers

Saturday, February 01, 2014

KES PEMBUNUHAN KANAK KANAK MENINGKAT


Sebanyak 122 kes pembunuhan melibatkan golongan kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dilaporkan di seluruh negara sejak lima tahun kebelakangan kini.

Paling sadis, berdasarkan statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM), lebih 80 peratus daripada jumlah kes itu melibatkan pembunuhan yang berunsurkan penderaan seksual.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Khas Jenayah Berat (D9) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, seramai 18 kanak-kanak menjadi mangsa kes bunuh pada 2009, diikuti 2010, 21 orang; 2011 (31); 2012 (26); 2013 (24) dan tahun ini sudah dua kes direkodkan termasuk satu di Paka, Dungun, baru-baru ini.

Meskipun dikategorikan sebagai kes terpencil namun PDRM sentiasa memandang serius perkembangan itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Huzir berkata, kebanyakan kes pembunuhan melibatkan kanak-kanak berpunca daripada emosi yang tidak terkawal dan sikap orang terdekat dengan mangsa.

Sikap panas baran, kemurungan, kecuaian, masalah kesihatan dan keluarga serta terlibat dengan pengaruh dadah antara punca berlakunya pembunuhan sehingga berlakunya kematian tersebut.

Kegagalan mengawal emosi serta sikap panas baran membuatkan seseorang individu ada kalanya bertindak di luar batasan sehingga berlakunya penderaan terhadap mangsa dan mengakibatkan kematian," katanya.

Tambahnya, siasatan pihaknya turut mendapati pelaku jenayah kes-kes berkenaan majoritinya melibatkan orang dikenali atau orang terdekat dengan mangsa seperti ibu bapa, nenek, keluarga angkat, saudara-mara, pengasuh atau kekasih kepada ibu bapa.

Bagi kes pembunuhan melibatkan usia kanak-kanak tujuh tahun dan ke bawah, pelaku jenayah kebanyakannya ibu bapa kandung sendiri atau kekasih kepada ibu bapa mangsa.

Sebanyak 17 kes direkodkan bagi pembunuhan ini dilakukan oleh ibu mangsa sendiri diikuti 10 kes oleh bapa, kekasih ibu bapa (9 kes) serta enam sehingga tujuh kes membabitkan penjaga atau pengasuh kanak-kanak tersebut," katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...