Followers

Tuesday, May 17, 2011

Blogger Bakal Ditutup


Blogger.com telah mebuat sesi membaik pulih laman web berkenaan sejak 11 mei 2011, namun sehingga kini proses tersebut masih belum lagi pulih sepenuhnya. Spekulasi pun mula beedar di internet dengan khabar angin bahawa ini lah proses pembaik pulih yang paling lama dalam sejarah blogger .com dan timbul rencana bahawa laman web berkenaan akan ditutup pada 25 Jun 2011.

Seperti yang dikatakan di laman web Softpedia, Memang benar akan dilakukan penutupan pada bulan June akan datang. Tapi tenang dulu, Layanan Blogger yang di tutup tersebut bukanlah secara keseluruhannya, melainkan akaun blogger lama yang mendaftar sebelum tahun 2007.

Sebelum Blogger.com di ambil alih oleh Google, laman web tersebut menggunakan sistem akaun mereka sendiri sehingga tahun 2006. Setelah proses pengambil alihan dilakukan. Pengguna diminta melakukan pemindahan pada 2007.

Selama empat tahun, Ternyata intergrasi tidak dilakukan secara automatik sehingga pada akhirnya blogger.com memutuskan akan menghapuskan akaun bagi pengguna lama. Bukan hanya akaun lama yang di berhentikan, bahkan blog yang mempunyai hubung kait dengan pengguna lama juga akan dihapuskan jika pengguna tersebut tidak melakukan pemindahan ke sistem yang baru sebelum 25 Jun 2011 ini.

Sebelum ini, Google juga menghadapi masalah yang sama di YouTube dan telah mengeluarkan peringatan serupa baru-baru ini. Mereka meminta para penggunanya untuk memiliki akun Google terlebih dahulu.
Dari infomasi semasa, pihak google akan memberi keterangan lebih lanjut sebelum penutupan dilakukan sebelum 25 Jun 2011 - Sumber

So aku rasa betullah cerita cerita diatas angin mengatakan bahawa pemilik akaun blogger yang menggunakan emel selain daripada Gmail akan disekat. Akupun dah tukar guna Gmail untuk login. Cara nak tukar? Korang carilah sendiri. Ramai blogger yang buat tutorial macam mana nak ubah emel tu.

P/S: Kalau ade mana mana pencacai Anon nak kutuk2 aku, minta maaflah aku cakap. Komen korang akan terus di deletekan. Sorry yek ini blog aku. So suka hatilah aku nak approve atau tak hehehehe.

7 comments:

cik ayin said...

anon tu bagus..huahahaha

Anisa Hang Tuah said...

parah jugak gune blog ni
huhu

Naisophon said...

Blog kau bukan lama gak ke? hehehe..

mane tau kena padam gak nanti.

baik backup.

Alan said...

ayin: bagus sangat hehehehe

Alan said...

nisa: tahu xpe huhuhuhu

Alan said...

sophon: aku dah tukar emel gmail

chris™ said...

Kepada anda yang belum membuat pertukaran email sila dapatkan panduan di Sini "Attention Blogger !!! Bertindak Sebelum Anda Terlambat"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...