Followers

Thursday, April 24, 2008

Cinta Buta @ Bodoh

Sudah banyak kes dilaporkan mengenai kehilangan gadis dinegara ini. Mereka dipercayai mengikut teman lelaki warga asing dan berkahwin secara senyap disana. Dan akhirnya diri sendiri yang merana.

Kebanyakkan kes melibatkan warga Indonesia. Aku tak menyalahkan 100% pada orang Indon ni. Kalau bukan sebab kebodohan perempuan tu sendiri, kes macam ni tak kan jadi. Apa bendalah yang dipandang pada mamat Indon tu. Kalau bukan sebab dorang tu sendiri miskin, takkannya dorang nak datang Malaysia. Yang perempuan ni tergedik gedik nak kawin, bila dah susah baru nak menyesal, baru nak pikir keluarga. Kalau tak sanggup meredah laut semata mata nak ikut mamat Indon tuh.

Kalau mamat Indon tuh hensem cam Irwan Shah ke, Ahmad Dani ke takpalah gak. Ni mamat jawa. Selekeh bangat. Apalah taste dorang nie. Nak kata terencat akal, sihat sesangat. Tulah padahnya kalau banyak sangat tengok cerita Indon. Dah meracau racau pikiran tuh.

Kepada semua perempuan yang ikut mamat Indon kononnya kerana cinta dan then menyesal, first aku ucapkan tahniah. Tahniah sebab kebodohan dan keberanian anda memalukan keluarga sendiri. Second, Terima kasih sebab anda dah menyusahkan keluarga dan negara untuk mencari dan membawa anda semula balik dan ketiga semoga anda bahagia dengan hidup baru kat Indonesia tu walaupun anda terpaksa mati kebuluran.

Kat Indonesia, jurang kekayaan terlampau luas. Bagi yang kaya, mereka sememangnya kaya gila macam yang korang tengok dalam tv tu. Bagi yang miskin pula, memang terlampau lampau tahap kemiskinan mereka. Sebenarnya lebih ramai yang miskin daripada yang kaya kat sana. Kat kota Jakarta, beribu orang miskin sampai ada yang membuat penempatan dikawasan pelupusan sampah.

Hargailah hidup korang kat sini. Walaupun korang miskin, korang tetap boleh mencari rezeki dinegara sendiri. Kemiskinan korang tak akan sampai membuatkan korang terpaksa berhijrah kenegara orang lain.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...